Microprose Soccer a FIFA International Soccer: dvě fotbalové legendy

Fotbal je celosvětový fenomén, a tak není divu, že již dlouhá léta dobývá také svět videoher. Vývojáři se pokoušeli fotbal přenést do videoherní formy prakticky od chvíle, kdy něco jako videohry vzniklo. Fotbal mám rád, na druhou stranu ale nejsem jeho fanatický fanoušek. Na počítači jsem si jej nicméně zahrál rád a často. Existuje přitom několik fotbalových her, které považuji za zásadní. Toto jsou první dvě z nich.

Bude se kopat penalta, FIFA International Soccer, zdroj: Mobygames


Microprose Soccer: 8bitová kopaná

V roce 1990 proběhlo v Itálii Mistrovství světa, které bylo a) první, kterého se účastnilo znovu-svobodné Československo a b) první, které jsem coby sotva desetiletý capart s úžasem sledoval. Když nám potom téhož roku přibyl domů Commodore 64, jednou z mých nejoblíbenějších her se stal fotbal od později velmi známých Microprose. Vlastní vývoj hry měli však na starosti lidé ze Sensible Software a znalcům už začíná svítat…

Hra s názvem Microprose Soccer mě uchválila možností hrát turnaj ve formátu, ve kterém se hrálo Mistrovství světa. Aby nedošlo k mýlce, hra vyšla v roce 1988 a s italským mistrovstvím neměla a nemohla mít nic společného, jde jen o to, že takto spojené to mám já ve svých vzpomínkách. Hráči měli možnost vybrat si některý z národních týmů (Československo pohříchu chybělo) a vrhnout se do turnajových bojů.

Z toho obrázku to možná není tak patrné, ale Microprose Soccer je opravdu dost podobná Sensible Socceru, zdroj: onlineclassicgames.com


Ostatní zápasy turnaje byly reprezentovány výsledky a hráč měl k dispozici tabulku celého turnaje. To bylo ve své době naprosto skvělé. Dále byly k dispozici možnosti jako je přátelské utkání, liga nebo tzv. Microplay International Challenge, tedy možnost hrát halový turnaj ve formátu 6 na 6. To jsem ale vlastně ani moc nehrál. Výjimkou byly souboje s bratrem, kterým padlo za oběť několik joysticků

A jak to celé vypadalo? Přečtěte si ještě jednou jméno vývojáře – Sensible Software – a dojde vám to. Microprose Soccer je předchůdcem legendárního Sensible World of Soccer a také je mu vizuálně podobný, s tím rozdílem že 8bitová grafika nemohla být tak detailní a hráči jsou mnohem větší. Jinak je tam linka Microprose Soccer – Sensible World of Soccer jasně viditelná.

Za zmínku stojí i fakt, že v USA se hra prodávala pod názvem Keith Van Eron's Pro Soccer. A nakonec jedna zajímavost: Microprose Soccer je dnes k dispozici na Steamu za 5,69E. Pokud tedy patříte mezi fajnšmekry sportovních her a zajímá vás jejich historie, neváhejte a nakupujte.

FIFA International Soccer

Vynecháme-li Tetris, Pokémony či Maria a zaměříme se na lépe ohraničené videoherní série, pak prodejním statistikám vévodí tři značky: Call of Duty, GTA a právě FIFA. Fotbal s licencí od Mezinárodní fotbalové asociace byl zajímavý a ambiciózní již od svého vzniku, dnes již se ale jedná o opravdu obří franšízu schopnou vést jednání s těmi největšími ligami světa z pozice „toho silnějšího“. Jak to ale všechno začalo?

Electronic Arts vydaly hru FIFA International Soccer 15. prosince 1993 na platformu Sega Genesis. V následujícím roce pak přibyly porty pro DOS, SNES, Amigu a řadu dalších. I když fotbalů v té době existovala celá řada, brzy bylo jasné, že FIFA International Soccer všem ukazuje záda.

Brazílie vítězí! Jak jinak?, Zdroj Mobygames


Grafika, animace, zvuky, detaily jako radost po gólu apod… to vše dělalo nejlepší fotbal, který byl v té době k dispozici. Hrát bylo možné přátelské zápasy i turnaj a na výběr měl hráč z plných 52 týmů (51 zemí + tým EA All Stars), mezi kterými nechyběla ani nově vzniklá Česká republika.

Zajímavostí je, že i když měla hra licenci FIFA, tak ta nezahrnovala licenci na jména hráčů. Soupisky tak byly zcela fiktivní. V té naší tak byl největší hvězdou jistý M. Kozinki, bránu střežil M. Milovik a góly střílel nejčastěji S. Minki. I tak ale ve své době působil takový fotbal jako zjevení.

Ke mně se FIFA dostala asi někdy v roce 95 a strávil jsem u ní opravdu hodně času. Žádný další ročník jsem tolik nehrál a už se to asi nezmění. Nechává mě chladným i re-branding značky, v jehož rámci se z FIFA stane EA FC 24. Když už chci dnes nějakou fotbalovou hru, tak sáhnu po Football Manageru, ale to už je úplně jiný příběh…


Komentáře