Tři lebky Toltéků aneb poklad na stříbrném harddisku

 

O tom, jak zázračný byl z mého pohledu rok 1996 jsem se již zmiňoval v souvislosti s legendárním Broken Swordem. V jeho stínu zůstalo ale několik her, kterým by se v jiném roce dostalo větší pozornosti. Jednou z takových her jsou Tři lebky Toltéků, kterou mám já osobně velmi rád.

Hlavní hrdina se představuje, převzato z Mobygames

Fenimore Fillmore, pistolník

Pokud jste milovníkem klasických point-and-click adventur, jistě si na hru Tři lebky Toltéků pamatujete. Jednalo se o humornou westernovou adventuru, ve které jsme se vžili do role pistolníka Fennimora Fillmora, který se vydal hledat legendární poklad (jak jinak, ve westernu, že?) Cestou za pokladem jsme potkávali řadu bizarních postav a řešili klasické adventurní hádanky. Hra byla primárně určena pro DOS, ale hrát se dala i pod Windows.

Trefa studia Revistronic

Hra byla vytvořena španělským studiem Revistronic a nijak nezastírala, že je inspirována slavnými adventurami od LucasArts nebo od Sierry. V Česku si potom získala velkou popularitu díky povedené lokalizaci (hra měla české titulky). Hra se vyznačovala skutečně malebnou grafikou, hlavně šlo ale o příběh a interakci s originálními postavami.

Adventuření na divokém západě, převzato z Mobygames


Pro studio Revistronic, které ukončilo činnost v roce 2019, se jednalo o vrchol jejich tvorby. Na úspěch „Tří lebek“ se snažili navázat v letech 2004 a 2008, kdy vydali dvě pokračování pojmenované Fenimore Fillmore: The Westerner a Fenimore Fillmore's Revenge. V obou případech šlo o 3D adventury, což je typ hry, který tedy zrovna nemusím (opět viz BrokenSword) a proto jsem ani jednu z nich nehrál.

Klasika bez následníka

Tři lebky Toltéků jsou dnes mezi mnohými fanoušky adventur považovány za kultovní kousek (no, to je asi příliš silné slovo, spíš za klasiku) a nedávno se dočkaly i remasterované verze, která nabídla vylepšenou grafiku, rozlišení až 4K a možnost přepínat mezi původní a modernizovanou podobou ovládání. Remaster vznikl za pomoci původních zdrojových obrázků a zachoval i českou lokalizaci. Vyšel v březnu 2019 na Steamu a byl vytvořen studiem Casual Brothers, které se již dříve postaralo o remaster zmíněného pokračování The Westerner. Remake ale u recenzentů zcela propadl a není pravděpodobně žádný důvod pokoušet se jej hrát.

Pokud jste tedy nostalgičtí po dobách, kdy adventury byly adventurami a kdy jsme se při hraní smáli od ucha k uchu, možná byste měli dát Třem lebkám Toltéků šanci.

Hrdinu nechtějí pustit do saloonu, co s tím? Převzato z Mobygames

Moje subjektivní hodnocení: 8/10



Komentáře