Moje nej hry na 8bitech, část 1. - Samurai Warrior: The Battles of Usagi Yojimbo

Ve svém prvním příspěvku jsem zmiňoval, že se na blogu budu jednou věnovat i svým oblíbeným hrám na Commodore 64, který byl na začátku devadesátých let mým prvním počítačem vůbec. Myslel jsem sice, že to bude později, ale když jsem o tom po cestě vlakem z práce přemýšlel, rozhodl jsem se, že místo nějakého souhrnného článku se budu svým nej hrám na C64 věnovat postupně. A začnu hned s tou mojí vůbec nejoblíbenější. Byl jí Samurai Warrior: The Battles of Usagi Yojimbo.

Kdo je Usagi Yojimbo?

Usagi Yojimbo je v první řadě samuraj, v té druhé potom králík. Světlo světa spatřil v roce 1984, kdy jej stvořil americký tvůrce komiksů žijící v Kalifornii Stan Sakai. A v roce 1988 potom tohoto ušatého bojovníka převedli do videoherní podoby britští vývojáři ze studia Firebird. Hra Samurai Warrior: The Battles of Usagi Yojimbo vyšla postupně pro C64, ZX Spectrum a Amstrad. Na začátku devadesátých let potom okupovala i část kapacity jedné z mých herních kazet. A mezi všemi hrami, které jsem kdy na svém C64 hrál, si získala status jedné z mých vůbec nejoblíbenějších.

Usagi bojuje s nepřítelem, obrázek převzat z Wikipedie


Roninova cesta

Králík Usagi je ronin, tedy samuraj bez pána, který putuje po japonském venkově 17. století (jedná se o tzv. období Edo). Samurajovo putování mělo na televizi připojené k mému milovanému 8bitu podobu akční skrolovačky. Usagi se pohyboval zleva doprava krásně vyvedenou japonskou krajinou a potkával různé typy postav. Ty mohly být buď přátelské nebo nepřátelské a podle toho bylo třeba zvolit tu správnou akci.

Zatímco jiné samuraje bylo třeba pozdravit stejně jako mnichy (těm bylo možné nabídnout i šálek polévky), před nepřáteli musel Usagi tasit svůj meč a utkat se s nimi. Ale pozor, mnišský hábit mohl být také také pouhým přestrojením, pod kterým se mohl skrývat nepřítel.

Tady poteče krev, screenshot převzatý z Retro Gamer

Důležitou roli hrála také karma. Pokud se Usagi choval vzorně podle kodexu samuraje (tj. nemlátil nevinné, uctivě zdravil a občas někoho pohostil, vše bylo v pořádku. Běda ale, pokud by některého z nich napadl či nedej bože propíchnul svým samurajským mečem. Karma šla potom rychle dolů a ve chvíli, kdy dosáhla nuly, Usagi seznal, že mezi Rychlé šípy už ho kvůli tomu nevezmou a spáchal rituální sebevraždu.

Ty nejlepší vzpomínky

Pokud se mrknete na některé YouTube video, sami uvidíte, že na C64 vypadala hra ve své době opravdu dobře a byla také pěkně rozpohybovaná. Samurai Warrior: The Battles of Usagi Yojimbo byla prostě skvělá hra, u které jsem strávil dlouhé hodiny a padlo jí za oběť několik joysticků.

Na YouTube jsem našel i krátkou ukázku z jakéhosi remaku, zdá se ale, že projekt usnul a žádné další informace o něm nenašel. To ale až tak nevadí, na emulátoru si lze dobrodružství králičího bojovníka užít také a v originální podobě.


Komentáře